Zapraszamy na V Słubickie Forum Organizacji Pozarządowych!

24 października 2016 r. o godz. 17.00 – fundacje i stowarzyszenia działające na terenie gminy Słubice spotkają się na V Słubickim Forum Organizacji Pozarządowych. To wyjątkowe wydarzenie, na którym nie może zabraknąć Ciebie i Twojej organizacji! Zgłoszenia przyjmowane są do 20 października.

Słubickie Forum Organizacji Pozarządowych to coroczne wydarzenie, którego celem jest wymiana informacji i doświadczeń pomiędzy organizacjami pozarządowymi, społecznikami, władzami i zaproszonymi gośćmi. Jak zwykle organizatorzy przygotowali bogaty program, tak aby każdy znalazł coś interesującego dla siebie.

Cztery wiodące tematy spotkania to: przyszłoroczny program współpracy Gminy Słubice z organizacjami pozarządowymi, najnowsze zmiany w przepisach dla fundacji i stowarzyszeń, ekonomia społeczna, działania na rzecz osób niepełnosprawnych i współpraca transgraniczna między polskimi i niemieckimi organizacjami – wylicza Adam Szulczewski z Sektora 3 Słubice.

Dodatkowo, podsumujemy ostatnią edycję programu Działaj Lokalnie. Poznamy od kuchni biznes społeczny na przykładzie spółki Dalej Razem z Zielonej Góry, która zatrudnia osoby z autyzmem – dodaje.

Ekonomia społeczna będzie ważnym punktem forum. Osoby zainteresowane spółdzielczością socjalną i przedsiębiorczością społeczną, w trakcie spotkania będą mogły skorzystać z wiedzy i doświadczenia doradców oraz animatorów Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w Zielonej Górze.

W programie spotkania znalazło się również miejsce na Gminny Program Rewitalizacji dla Gminy Słubice, nad którym właśnie rozpoczynają się prace. – Tutaj bardzo ważna będzie rola organizacji pozarządowych. Obecna perspektywa unijna kładzie duży nacisk na działania społeczne w rewitalizacji i organizacje wydają się naturalnym partnerem do ich realizacji – uważa A. Szulczewski.

V Słubickie Forum Organizacji Pozarządowych odbędzie się 24 października o godz. 17.00 w sali konferencyjnej Collegium Polonicum.

Zgłoszenia przyjmowane są do 20 października pod nr tel. 884 309 488 lub adres e-mail: sektor3@fundacjacp.org. Szczegółowe informacje dostępne są pod adresem www.sektor3.slubice.pl.

Do pobrania: