Rusza nabór wniosków Działaj Lokalnie 2024

Ogłaszamy nabór wniosków w ramach programu grantowego DZIAŁAJ LOKALNIE.

Lokalny konkurs grantowy przeznaczony jest dla grup nieformalnych, organizacji pozarządowych oraz instytucji z terenu gmin: Cybinka, Górzyca, Słubice, Rzepin, Krosno Odrzańskie, Dąbie, Gubin (gmina miejska), Gubin (gmina wiejska), Maszewo, Bobrowice, Bytnica, Kostrzyn nad Odrą, Witnica, Słońsk.

8 kwietnia 2024 roku ruszył kolejny konkurs Programu “Działaj lokalnie”, realizowanego wspólnie z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce, finansowanego ze środków  Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Nabór potrwa od 8 kwietnia do 8 maja 2024. Pula przeznaczona na granty wynosi 55 000,00 zł. Maksymalna wysokość grantu to 6 000 zł. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone pod koniec maja 2024 roku.

Kto może ubiegać się o dotację?

• organizacje pozarządowe;
  • stowarzyszenia zwykłe;
  • oddziały terenowe organizacji pozarządowych;
  • grupy nieformalne, w imieniu których wniosek złoży organizacja pozarządowa;
  • grupy nieformalne występujące samodzielnie (tzw. Inicjatywa Działaj Lokalnie) – po uzyskaniu zgody FCP.

Siedziba podmiotu wnioskującego powinna znajdować się na terenie gmin Cybinka, Górzyca, Słubice, Rzepin, Krosno Odrzańskie, Dąbie, Gubin (gmina miejska), Gubin (gmina wiejska), Maszewo, Bobrowice, Bytnica, Kostrzyn nad Odrą, Witnica, Słońsk

Na co można uzyskać dotację?
W ramach projektów będę mogły być realizowane działania służące zaangażowaniu lokalnych społeczności wokół wspólnego dobra.

W roku 2024 r. prowadzone będą cztery ogólnopolskie ścieżki tematyczne. Uwypuklenie tych ścieżek ma na celu zwrócenie uwagi na najbardziej pożądane tematy Projektów. Nie oznacza to jednak, że lokalne Projekty mają dotyczyć wyłącznie tej tematyki.

• „Działaj lokalnie i solidarnie z Ukrainą” – wsparcie mogą otrzymać inicjatywy na rzecz uchodźców z Ukrainy. Środki mogą zostać przeznaczone na wsparcie społeczności lokalnych, które przyjmują uchodźców, zapewniają działania integracyjne, pomoc prawną, edukacyjną, psychologiczną i inne.
  • „Działaj ekologicznie” – ścieżka jest kontynuacją udanego pilotażu realizowanego w latach 2021 i 2022. Wszystkie ODL mają dostęp do materiałów edukacyjnych, zestawów narzędzi i scenariuszy dotyczących zmian klimatu i innych wyzwań ekologicznych. ODL wyposażone zostały w wiedzę, którą mogą dzielić się z Wnioskodawcami.
  • „Młodzież działa lokalnie” – ścieżka, w której dorosła młodzież (w wieku 18-26 lat) będzie mogła przyjąć globalną perspektywę, działając jednocześnie w lokalnych kontekstach. To młodzież w oparciu o własne spostrzeżenia i perspektywy może decydować o zakresie tematycznym swoich przedsięwzięć, działaniach, odbiorcach, budżecie. W organizację Projektu może być zaangażowana młodzież od 13 roku życia. W ramach „Szkoły Animacji Lokalnej” odbędzie się seria warsztatów i webinariów przygotowujących do projektowania i realizacji własnych projektów społecznych.
  • „Jubileusze wolnej Polski” – ścieżka, w której dofinansowane będą przedsięwzięcia prowadzone w celu podkreślenia znaczenia dla lokalnych społeczności rocznic i jubileuszy obchodzonych w 2024 roku, tj.: 20 rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, 25 rocznica przystąpienia Polski do NATO oraz 35 rocznica wolnych wyborów parlamentarnych z 1989 roku. Zachęcamy do uwzględnienia w projektach działań, upamiętniających powyższe rocznice.

Kiedy i jak wypełnić wniosek?
Termin składania wniosków: 8 kwietnia – 8 maja 2024. Wnioski można składać tylko i wyłącznie poprzez  GENERATOR WNIOSKÓW.

Jak rozplanować działania?
Okres realizacji projektów to 1 czerwca-31 grudnia 2024 roku, pamiętając, że zamierzone działania muszą trwać minimum 3 a maksymalnie 6 miesięcy.

Dokumentacja:

Kontakt:

Ośrodek Działaj Lokalnie w Słubicach

Marta Stachowska – Koordynator ODL tel.: 603-112-487 e-mail: m.stachowska@fundacjacp.org

Konkurs grantowy „Działaj Lokalnie”  dofinansowany jest ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.