Podpisz się pod apelem w sprawie ustawy prawo o stowarzyszeniach!

Po 5 latach prac i przygotowań zmiany mogą trafić do kosza. Wspólnie z innymi organizacjami zachęcamy do podpisania apelu! Czasu jest mało. Podpisy zbieramy do 31.08.2015 r.

Razem z grupą organizacji pozarządowych wystosowaliśmy apel do posłów ws. zmiany ustawy o stowarzyszeniach. Od 5 lat prowadzone są prace nad nowelizacją, która może trafić do kosza razem z końcem kadencji Sejmu i Senatu. Nie pozwólmy, by wysiłek kilkuset organizacji, w tym kilku tysięcy społeczników został zlekceważony, a sprawa zamieciona pod dywan.

List otwarty można przeczytać i podpisać tutaj >>> (podpisy mogą składać i organizacje, i obywatele) do 31 sierpnia br.

Naszym celem jest zwrócenie uwagi na to, że ustawa o stowarzyszeniach wymaga zmian, a w budowanie propozycji tych zmian zaangażowanych było wielu przedstawicieli strony społecznej. Nie naciskamy na przyjęcie tych lub innych postulatów, nie wskazujemy lepszych i gorszych rozwiązań. Chcemy, by posłowie poważnie potraktowali swoje zadanie, jakim jest tworzenie prawa dobrego dla obywateli, w tym zapewniającego realizację konstytucyjnego prawa do zrzeszania się.

Zachęcamy również do posłuchania co o ustawie mówi Piotr Frączak, były Prezes OFOP, obecnie Przewodniczący Rady Programowej OFOP, który zajmował się nowelizacją od początku prac (klik!)

Przeczytaj założenia do ustawy z 2011, przygotowane przez OFOP po konsultacjach społecznych i przyjęte na VI OFIP, które były punktem wyjścia do stworzenia projektu nowelizacji (klik!)

LIST PODPISAŁY:

Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych