V Nowosolskie Forum Organizacji Pozarządowych

Już po raz piąty społecznicy i przedstawiciele nowosolskich organizacji pozarządowych spotkają się podczas Nowosolskiego Forum Organizacji Pozarządowych. Wydarzenie to okazja do wspólnego spotkania się i porozmawiania o sprawach ważnych dla przedstawicieli lokalnych fundacji, stowarzyszeń czy klubów sportowych.

W tym roku forum skupione jest wokół wyzwań społecznych stojących przed Nową Solą. Podczas czterech równoległych sesji stolikowych porozmawiamy o aktywności społecznych młodych oraz starszych nowosolan i nowosolanek. Dotkniemy ważnego tematu wypalenia wśród działaczy i aktywistów społecznych oraz wyzwań związanych z zastępowalnością liderów w organizacjach pozarządowych. Na koniec, porozmawiamy wspólnie o tym jak dalej rozwijać współpracę pomiędzy NGO a samorządem lokalnym.

Jak zawsze zaprosiliśmy interesujących specjalistów i ekspertów w swoich dziedzinach. Podczas forum swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami i uczestniczkami podzielą się m.in.: dr Anna Mielczarek-Żejmo (Fundacja Partycypacja), dr Marta Trawińska (change.lab), Hanna Achremowicz (Stowarzyszenie Edukacji Krytycznej), Alicja Gawinek (Opolskie Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych), Wanda Świdzińska (nowosolanki.pl) oraz Agata Fogel (Fundacja na rzecz Collegium Polonicum).

Wydarzenie otworzy Prezydent Miasta Nowa Sól Jacek Milewski.

V Nowosolskie Forum Organizacji Pozarządowych jest organizowane w ramach projektu „Nowa Sól na społecznej fali” finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.

Program V Nowosolskiego Forum Organizacji Pozarządowych – 23 września (sobota), godz. 11.00 – 16.00:

1️⃣0️⃣.3️⃣0️⃣ Rejestracja uczestników
1️⃣1️⃣.0️⃣0️⃣ Inauguracja otwarcia, przywitanie zaproszonych gości, zapoznanie uczestników z celem Forum
🔹Przywitanie – Prezydent Miasta Nowa Sól Jacek Milewski
🔹Prezentacja realizacji działań w ramach projektu „Nowa Sól na społecznej fali” – Adam Szulczewski, Fundacja na rzecz Collegium Polonicum
🔹Wyzwania społeczne Nowej Soli w perspektywie 2027 r. – dr Anna Mielczarek-Żejmo, Fundacja Partycypacja
1️⃣2️⃣.1️⃣5️⃣ Przerwa kawowa
1️⃣2️⃣.4️⃣5️⃣ Równoległe sesje stolikowe. Metoda world cafe
🔹Stolik nr 1 (sala kawiarniana) – Aktywność społeczna seniorów: Wanda Świdzińska – nowosolanki.pl, Agata Fogel – Fundacja na rzecz Collegium Polonicum
🔹Stolik nr 2 (sala taneczna) – Aktywność społeczna młodych: Hanna Achremowicz – Stowarzyszenie Edukacji Krytycznej, Uniwersytet Wrocławski
🔹Stolik nr 3 (sala drewniana) – Wypalenie społeczne i zastępowalność liderów w NGO: dr Marta Trawińska – change.lab
🔹Sesja Plenarna (sala widowiskowa) – Współpraca czyli wspólna praca – rozwój współpracy NGO–JST: Alicja Gawinek – Opolskie Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych