Nowa Sól: Podczas kolacji NGO rozmawialiśmy o Nowosolskim Forum NGO 2023

Ponad 40 osób pojawiło się na kolejnej „Kolacji NGO”, która była okazją do dyskusji o programie tegorocznego Nowosolskiego Forum Organizacji Pozarządowych. Spotkanie odbyło się 19 czerwca br. w siedzibie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Nowej Soli, gdzie działa Stowarzyszenie „Radość”.

Zaczęliśmy w lutym, a jest już czerwiec i czwarta kolacja dla NGO stała się faktem! 😁 W gorące poniedziałkowe popołudnie frekwencja dopisała i spotkaliśmy się w 40 osób, by lepiej się poznawać i rozmawiać o tym, co można zrobić jeszcze lepiej na rzecz mieszkańców Nowej Soli 💛💙 To bardzo cieszy, że podczas naszych spotkań coraz więcej organizacji widzi wspólne mianowniki, a przestaje zwracać uwagę na różnice. Dialog podejmują zarówno organizacje pozarządowe, które działają w naszym mieście od kilkudziesięciu lat, jak i te które obchodziły niedawno swoje pierwsze czy piąte urodziny 😊 Zaczynają rodzić się pomysły na wspólne warsztaty czy wizyty studyjne. Doradztwo odbywa się na zasadzie wymiany dobrych praktyk i kontaktów – w sferze działań społecznych, kulturowych, turystycznych czy zdrowotnych. I pokładamy głęboką nadzieję w to, że jest to mocny fundament pod wieloletnią współpracę ❤

Nie obyło się także bez kontynuacji pilnych wątków – przedstawiciele grupy roboczej do spraw partycypacji przedłożyli nam wyniki z ankiet, w których pytali jak członkowie NGO wyobrażają sobie tegoroczne V Nowosolskie Forum Organizacji Pozarządowych, które planujemy zorganizować w sobotę 23 września. Będzie mocno praktycznie i pracowicie. Już dziś prosimy o zabukowanie tego terminu w swoich kalendarzach 📆

A teraz słowo o organizatorkach 🥰 tym razem gospodyniami kolacji były członkinie Stowarzyszenie „Radość”, na co dzień nauczycielki w SOSW w Nowej Soli 🙂 Podjęły nas po królewsku, a w dodatku przyszykowały niespodziankę – prawdziwie integracyjny taniec belgijka, który wprowadził mnóstwo radości i uśmiechów! 💃🕺 To było nie lada wyzwanie, powtórzyć kroki do przodu, do tyłu, w bok, a potem zmianę partnera, ale tak naprawdę liczyła się dobra zabawa! Za co bardzo serdecznie dziękujemy prezesce stowarzyszenia Małgorzacie Górnej oraz jej koleżankom, które dołożyły wszelkich starań, aby przygotować stołówkę na to spotkanie 🍇🥗🍰🫗

Teraz czas na odpoczynek i urlopy, ale po wakacjach wrócimy. Piąta kolacja – w innej formie, bo na powietrzu, odbędzie się 8 września w SPARK 🛴

Za kadry pełne życia i uśmiechów dziękujemy Karol Kolba – Fotoreporter 🤩

Grupa ds. partycypacji działa w ramach projektu „Nowa Sól na społecznej fali” realizowanego przez Gminę Nowa Sól – Miasto wspólnie z Fundacja na rzecz Collegium Polonicum. Projekt finansowany jest przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.