Karolina Dreszer-Smalec w Radzie NGO ds. prezydencji

Członkini zarządu Fundacji na rzecz Collegium Polonicum i jednocześnie prezeska Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych (OFOP) – Karolina Dreszer-Smalec – będzie reprezentowała OFOP w Radzie Organizacji Pozarządowych ds. prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.

Skład rady 21 sierpnia br. ogłosił wiceminister ds. społeczeństwa obywatelskiego Marek Krawczyk. Spośród 181 zgłoszeń do rady powołano 34 osoby. Pełna lista osób dostępna jest na stronie internetowej Komitetu do spraw pożytku publicznego https://www.gov.pl/web/pozytek/rekordowa-liczba-zgloszen-do-rady-ngo-ds-prezydencji

Rada Organizacji Pozarządowych ds. prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej ma być platformą dialogu, wymiany doświadczeń i wspólnego kształtowania priorytetów polskiego przewodnictwa, wykorzystującą wiedzę oraz doświadczenie organizacji pozarządowych.

Członkowie Rady będą odpowiedzialni za:

• współtworzenie kształtu polskiej prezydencji, aby odzwierciedlić szerokie spektrum interesów społecznych;
  • zaangażowanie organizacji pozarządowych, aby podnosić świadomość społeczną na temat prezydencji i jej znaczenia dla Unii Europejskiej oraz Polski;
  • głos ekspercki, aby wnosić specjalistyczną wiedzę i ekspertyzy w różnych dziedzinach, które mogą być istotne dla agendy prezydencji.

Fundacja na rzecz Collegium Polonicum jest organizacją członkowską OFOP-u od 2012 r. Serdecznie gratulujemy Karolinie oraz wszystkim powołanym osobom. Dziękujemy lubuskim organizacjom pozarządowym, które poparły kandydaturę Karoliny do rady.

Fot. OFOP