Europejski Dzień Sąsiada w Słubicach

Dzień Sąsiada obchodzony jest co roku w maju w ponad 30 krajach europejskich, w tym również we Frankfurcie nad Odrą. Organizowany jest pod patronatem Komisji Europejskiej i jest największym świętem lokalnych społeczności w Europie.

Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Frankfurtu nad Odrą i Słubic na „Europejski Dzień Sąsiada w Słubicach”, który odbędzie się 25 maja w godzinach od 15:00 do 18:00 na Placu Sybiraków. To wyjątkowa okazja do spotkania i nawiązania kontaktów towarzyskich z naszymi sąsiadami z Dwumiasta.

W ramach wydarzenia zaplanowaliśmy różne działania:

• Malowanie drugiego frankfurcko – słubickiego stołu obywatelskiego. Pierwszy stanął na frankfurckiej promenadzie 2 września 2023 r.
  • Warsztaty LEGO dla dzieci na temat: „Przyszłość Dwumiasta”
  • Poczęstunek w formie świeżych owoców oraz napojów

Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie: Słubicko-Frankfurckie Centrum Kooperacji / Frankfurt (Oder) (frankfurt-oder.de)

Dołączcie do naszego wydarzenia i razem spędźmy to sobotnie popołudnie!

„Europejski Dzień Sąsiada w Słubicach” jest częścią projektu „Common Ground”, finansowanego przez Fundację Roberta Boscha. Partnerami projektu są gmina Słubice, miasto Frankfurt nad Odrą, Arbeiten und Leben in historischen Gebäuden gGmbH, Fundacja SPI, polsko-niemieckie stowarzyszenie obywatelskie „Unsere Miasto-Nasze Miasto” e.V. oraz Fundacja na rzecz Collegium Polonicum w Słubicach.