Ostatnie szkolenia w Nowej Soli

W listopadzie odbyły się ostatnie szkolenia w ramach projektu „Nowa Sól na społecznej fali” realizowanym przez Fundację na rzecz Collegium Polonicum we współpracy z Gminą Nowa Sól – Miasto.

18 listopada 2023 r. odbyła się pierwsza część szkolenia pn. „Akademii Aktywnego Mieszkańca” – prowadzone przez Iwonę Janicką – działaczkę obywatelską i samorządową, animatorkę lokalną i polityczkę społeczną.
Tydzień później, 25 listopada – drugą część szkolenia poprowadził Szymon Osowski – prawnik i na co dzień prezes Stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska.

W trakcie cyklu dwóch szkoleń uczestnicy dowiedzieli się m.in. jak zacząć działać lokalnie, jak szukać wsparcia dla swoich pomysłów, jakie są narzędzia oddziaływania na najbliższe otoczenie, jak funkcjonuje budżet obywatelski, inicjatywa lokalna, ciała konsultacyjne, skargi, wnioski i petycje, dostęp do informacji publicznej, konsultacja społeczna czy obywatelska inicjatywa uchwałodawcza.

Z kolei 22 listopada 2023 r. w Centrum Aktywności Społecznej w Nowej Soli odbyło się szkolenie z zakresu E-doręczeń i RODO w organizacjach pozarządowych – przygotowane i poprowadzone przez prawniczkę Urszulę Giercarz z Kancelarii Prawnej Anna Giercarz.

Szkolenia zorganizowane zostały w ramach projektu „Nowa Sól na społecznej fali” realizowanego przez Gminę Nowa Sól – Miasto wspólnie z Fundacją na rzecz Collegium Polonicum. Projekt finansowany jest przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.