VII Forum Słubickich Organizacji Pozarządowych już za nami!

Kto był, wie, że było warto spędzić ten czas razem, a kto nie – niech żałuje. Kolejna taka możliwość dopiero za rok! Mieliśmy wyjątkowych gości, którzy dzielili się swoją wiedzą, doświadczeniem i… energią do działania.

To była tegoroczna nowość. Na „dyskusyjnych” kanapach usiedli: Mariusz Olejniczak, burmistrz Słubic, Marek Cebula, burmistrz Krosna Odrzańskiego, Agnieszka Opalińska z Uniwersytetu Zielonogórskiego i Ewelina Niwald, liderka sulęcińskiego partnerstwa „Skuteczni w partnerstwie regionu”. Rozmawiali o tym, jak motywować, angażować, zachęcać do działania mieszkańców i lokalne społeczności. Na przykład dzięki wprowadzeniu budżetu obywatelskiego. To narzędzie nie tylko „aktywuje” mieszkańców do tego, żeby pomyśleli, co warto zmienić w ich otoczeniu, ale również uczy ich odpowiedzialności i uświadamia, jak działa gmina. Konstruując swój pomysł muszą sprawdzić, co można zrobić, a czego nie i ile co kosztuje…

Najważniejszy wniosek z dyskusji jest taki – warto, warto dopuszczać mieszkańców do współdecydowania o tym, co dzieje się w gminie, warto słuchać co chcieliby zmienić i pytać ich, jak to zrobić.

Temat budżetu był kontynuowany przy jednym ze stolików roboczych. Przy kolejnych rozmawiano o partnerstwie, o regulaminie powstającej Polsko-Niemieckiej Sieci Współpracy, a także o skutecznej komunikacji, jaką z otoczeniem powinna prowadzić każda aktywna organizacja. Te spotkania prowadzili Agata Fogel i Adam Szulczewski, animatorzy z naszego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w Zielonej Górze.

Oprócz tego na forum pojawiły się dwa dodatkowe, miłe akcenty. Burmistrz Mariusz Olejniczak i prezes Fundacji na rzecz Collegium Polonicum Magdalena Tokarska wręczyli nagrody laureatom konkursu plastycznego „Poznajemy słubickie organizacje pozarządowe”. Dzięki uczestnikom sala tego dnia była wyjątkowa – udekorowana 37 plakatami naszych organizacji. A autorzy najpiękniejszych prac odebrali atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Podsumowana została również tegoroczna edycja programu „Działaj Lokalnie”. Realizatorzy dwóch projektów ze Słubic opowiedzieli o tym, ile dobrego można zrobić za 6 tys. zł – takie opowieści niezmiennie bardzo nas cieszą! I jak zawsze zachęcamy innych do sięgania po te środki i „działania lokalnie” dla wspólnego dobra. Kolejny konkurs w kwietniu przyszłego roku.

Dziękujemy włodarzom Słubic i Krosna, którzy to popołudnie spędzili na forum – w naszym gronie społeczników, i, co wybrzmiało nie raz podczas spotkania – idealistów pełnych pasji i zapału do pomagania i zmieniania świata na lepszy.

Dziękujemy przedstawicielom słubickich organizacji – i nie tylko, przyjechało do na również kilku przyjaciół z okolicy – za obecność, za rozmowy, za wspólną pracę przy stolikach. Za dzielenie się spostrzeżeniami, uwagami. Mamy nadzieję, że będziemy spotykać się częściej i częściej razem dyskutować i pracować.

Kolejne forum za rok. Już teraz zapraszamy do tego, żeby stworzyć je razem z nami. Macie pomysły, o czym warto rozmawiać? Kogo zaprosić? Jakie tematy poruszyć? Piszcie, dzwońcie, przychodźcie!