Zawiązaliśmy koalicję na rzecz czystych Słubic!

Koalicja jest częścią kampanii społecznej pn. „Bądź ekosłubiczaninem”. Apel podpisały zgromadzone na spotkaniu organizacje pozarządowe, media oraz burmistrz Tomasz Ciszewicz.

Uroczyste podpisanie założycielskiego apelu odbyło się w siedzibie Fundacji na rzecz Collegium Polonicum, która jest organizatorem całej kampanii. Sygnatariusze – słubickie organizacje pozarządowe – zobowiązali się m.in. do przeprowadzania akcji sprzątania gminy, informowania społeczeństwa o zasadach zbierania odpadów, a także reagowania na sytuacje, gdy ktoś niszczy i zaśmieca nasze otoczenie. Koalicjanci sprzeciwiają się wyrzucaniu śmieci na polach, w lasach czy w okolicach jezior, śmieceniu w parkach, zadrzewieniach, na trawnikach i na chodnikach naszego miasta i okolicznych wiosek. Zadeklarowali, że dołożą wszelkich starań, aby system zbierania odpadów komunalnych zaczął funkcjonować w sposób efektywny i sprzyjający lokalnemu środowisku

Polityka śmieciowa gminy

Na spotkaniu obecny był burmistrz Tomasz Ciszewicz, który przedstawił zebranym aktualną politykę śmieciową gminy i wyjaśniał podwyżkę opłat i zmianę zasad segregacji odpadów. Wyraził też nadzieję, że wspólne działanie urzędu, organizacji z terenu gminy oraz lokalnych mediów, przyniesie wymierne efekty. – Ważne jest, żeby edukować mieszkańców w zakresie dbania o środowisko. Niestety większość widzi tylko podwyżki opłat za śmieci, a nie zdaje sobie sprawy z przepisów wprowadzanych przez ustawodawcę. One nakładają na gminę, czyli na nas wszystkich, coraz to większe obowiązki i opłaty. Mimo deklaracji, odpady nie są segregowane przez mieszkańców, a w wielu miejscach wyrzucane gdzie popadnie. Wspólnie, jako koalicja na rzecz czystych Słubic, chcemy to zmienić – powiedział burmistrz.

Przed nami szereg akcji edukacyjnych

W ramach prowadzonej kampanii organizowane będą akcje sprzątania w gminie, edukacja ekologiczna dla dzieci, poradnik dobrych praktyk. Nakręcony zostanie również film o tym jak segregować śmieci i dbać o środowisko. Będziemy także wskazywać na dzikie wysypiska śmieci na terenie naszej gminy.

Dzięki temu, ze do akcji włączyły się lokalne media, mieszkańcy będą informowani na bieżąco o przeprowadzanych akcjach. Najważniejsze jest to, aby zachęcać mieszkańców do sortowania śmieci i przypominać im najważniejsze zasady zbierania odpadów.

Czekamy na głosy mieszkańców

Jednym z elementów kampanii oraz zawiązanej dzisiaj koalicji na rzecz czystych Słubic jest społeczne forum dyskusyjne „Bądź ekosłubiczaninem”, które powstało na portalu slubice24.pl.

Za jego pośrednictwem można m.in. zadać organizatorom kampanii pytanie, zgłosić nielegalne wysypisko, poznać zasady segregacji śmieci. Ważnym elementem jest ekoporadnik, gdzie każdy może znaleźć ciekawe porady jak dbać o środowisko oraz podzielić się swoimi pomysłami.

Zapraszamy na forum

Koalicję na rzecz czystych Słubic tworzą:

• Burmistrz Tomasz Ciszewicz
  • Fundacja na rzecz Collegium Polonicum
  • Fundacja Dziupla Inicjatyw Przyrodniczych
  • Fundacja Dobro Kultury
  • Stowarzyszenie Patronum z Kunowic
  • Stowarzyszenie Kobiet Gospodynie z Rybocic
  • Hospicjum Domowe Św. Wincentego A’Paulo
  • Stowarzyszenie Nasze Słubice
  • Polski Związek Wędkarski Koło nr 2 Słubice
  • Towarzystwo Walki z Kalectwem oddział Słubice