Dom Dziennego Pobytu w Górzycy został oficjalnie otwarty!

W tej uroczystej chwili towarzyszyli nam: Marcin Jabłoński Zarząd Województwa Lubuskiego Koalicja Obywatelska, starosta Leszek Bajon, Małgorzata Gniewczyńska, dyrektor Gminny Ośrodek Kultury w Górzycy, kierownik WTZ w Żabicach i radna powiatowa Monika Karasińska i wójt Górzycy Robert Stolarski.

Wszyscy oni dołożyli cegiełkę do powstania tego domu – i dlatego wspólnie, po kawałeczku, przecinaliśmy symboliczną wstęgę! A ostatnie „trach” wykonał pan Antoni, który jako pierwszy zapisał się do placówki.

Dom Dziennego Pobytu oficjalnie rozpocznie pracę od 2 września. Wciąż trwa nabór – jest w nim 20 miejsc dla osób niesamodzielnych (ze względu na wiek czy stan zdrowia, również niepełnosprawnych).

– Projekt, dzięki któremu to miejsce mogło powstać został złożony w partnerstwie ze Starostwo Powiatowe w Słubicach, Gmina Cybinka i Stowarzyszenie po PROstu. Liderem jest nasza fundacja, a dzięki przychylności gminy Górzyca i tutejszego domu kultury, mamy możliwość umiejscowienia tego domu właśnie tu, na terenie Kompleksu Sportowo-Rehabilitacyjnego, z którego również będziemy mogli korzystać. Może nie my, ale nasi podopieczni… Ale kto wie, z czasem również będziemy potrzebowali opieki, więc szykujemy sobie przyjazne miejsce – mówiła Magdalena Tokarska, prezes naszej fundacji.

Początki projektu „Opiekuńcze skrzydła powiatu” wspominał M. Jabłoński, ówczesny starosta. Podkreślał, że wspieranie tego typu działań jest jednym z głównych celów samorządu województwa. – Mam nadzieję, że będziemy się spotykać przy kolejnych tego typu akcjach, ponieważ takie miejsca są bardzo potrzebne – powiedział M. Jabłoński.

R. Stolarski cieszył się, że dobre wiatry przywiały fundację do Górzycy i zakończył optymistycznie: – Niech się dzieje!

A my… jak zawsze, mamy bardzo wiele pomysłów! Żeby rozbudować i rozwinąć działanie DDP, prowadzić działania proekologiczne, łączące pokolenia… Marzy nam się ogródek, a dokładniej – Ogród Zmysłów…

W imieniu podopiecznych dziękujemy za słowa wsparcia i prezenty!