Bezpłatne spotkania pt. „Mentoring – innowacyjna metoda aktywizacji" już w lipcu i sierpniu. Zapraszamy do Słubic, Żar, Sulechowa i Gorzowa Wlkp.

mentoring logoPodczas spotkań chcielibyśmy przedstawić główne założenia programu mentoringowego skierowanego do młodych osób bezrobotnych, fazy relacji, a przede wszystkim rolę mentora w procesie. Rozpoczniemy od wskazówek jak rozpocząć relację mentoringową, a następnie przejdziemy do praktycznego narzędzia ułatwiającego realizację celów i rozwiązywania sytuacji konfliktowych. Ponadto omówione będą założenia modelu mentoringu, wyniki jego testowania, możliwości i zasady wdrażania produktu finalnego, jak również działania włączające model do głównego nurtu polityki.

Mentoring to forma wspierania ludzi w ważnych dla nich sytuacjach życiowych. Bazuje na partnerskiej relacji mentora z mentee, umożliwiającej odkrywanie i rozwój potencjału osoby mentorowanej. Polega głównie na tym, by podopieczny rozwijał samoświadomość, a poznając siebie, nie obawiał się zarządzać życiem, planować własną przyszłość. Zadaniem mentora jest więc inspirowanie, motywowanie i ukierunkowanie działania na określony cel, a także refleksja nad osiągniętymi rezultatami. Mentor jest pewnego rodzaju przewodnikiem, doradcą, konsultantem, wspierającym swojego podopiecznego w rozwoju kompetencji zarówno merytorycznych, jak i związanych z rozwojem osobistym.

Zgłoszenia na spotkanie prosimy przesyłać mailowo na adres:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., w tytule wpisując miejscowość spotkania. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 608 101 568.

Terminy spotkań:

• 28.07 – Słubice, godz. 11.00 – 15.00
  • 11.08 – Żary, godz. 16.00 – 20.00
  • 27.08 – Sulechów, godz. 16.00 – 20.00  13.00 - 17.00
  • 08.09 – Gorzów Wlkp., godz. 11.00 – 15.00

Do pobrania:

Program spotkania upowszechniającego (PDF)

Spotkania są organizowane w ramach projektu PI "PWP Mentoring – innowacyjna metoda aktywizacji" współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Więcej informacji o projekcie znajdziecie Państwo pod adresem www.lubuskimentoring.pl.

stopka mentoring