Lokalne smaczki - relacja z biesiady "Tak smakuje nasza historia" 23 maj 2015 roku w Białkowie

23 maja 2015 roku stał się świętem tego, co lokalne, co istotne historycznie i przyrodniczo. Biesiada była podsumowaniem działań projektu „Jutro zaczęło się wczoraj”, który przybliżył części naszych współmieszkańców lokalne dziedzictwo. W wycieczkach rowerowych i busowych wzięło udział ponad 150 osób. A do tego uczestnicy warsztatów, konkursu fotograficznego i samej biesiady, czyli blisko 500 osób.

Tak smakuje dobra zabawa

Kilka minut po godzinie 13 bezpłatnym autokarem dojechali goście, mieszkańcy  Słubic oraz gmin Cybinka i Słubice.  W trakcie biesiady wystąpiły lokalne zespoły. Ze szczególnym entuzjazmem przyjęto występy kabaretu „Tęcza” z Grzmiącej. Podczas imprezy Marek Kołodziejczyk, burmistrz Cybinki, Roman Siemiński, zastępca burmistrza Słubic, wraz z Grażyną Łyżwińską, dyrektor Biblioteki Publicznej w Cybince, wręczyli nagrody laureatom konkursu fotograficznego pt. „Widziane inaczej”. Całość imprezy prowadziła Liliana Głowacka. - Roześmiane twarze i możliwość przybliżenia mieszkańcom naszego bogactwa – to jest dla mnie największa wartością tego projektu – opowiada prowadząca.

MG 4710

Warsztaty z tradycyjnego pieczenia chleba

MG 4736

Warsztaty z malowania dekorowania naczyń

MG 4983

Smażenie blin

MG 4788

Występ grupy „Antidotum”

W trakcie imprezy zaprezentowano również przygotowaną przez młodzież prezentację dokumentującą działania projektowe. Młodym w pracy pomagała  Aneta Majewska ze Stowarzyszenia Kobiet „Gospodynie” w Rybocicach – Cieszę się, że młodzi, w tym moja córka, mogli dowiedzieć się więcej na temat naszych terenów. Praca nad prezentacją pomogła im nie tylko rozwinąć umiejętności pracy ze sprzętem i oprogramowaniem, ale stała się też okazją do omówienia tego, co zostało pokazane na wycieczkach – mówi A. Majewska.

Ta trasa jest nasza!

Materiały w tym opisy miejsc, zdjęcia oraz filmiki posłużyły do stworzenia zakładki „Ta trarsa jest nasza”, którą już teraz można przeglądać na stronie www.cybinka.pl, a w najbliższym czasie zostanie zamieszczona również na portalu www.slubice.pl. – Teraz, gdy w odwiedziny przyjadą do mnie najbliżsi i zadadzą standardowe pytanie: „to co tu można zobaczyć?”, wejdziemy razem na stronę, wybierzemy kilka punktów i wsiądziemy na rowery, by na własne oczy zobaczyć, czy warto. Ja już wiem. WARTO! – komentuje Kamil Szlosek, koordynator projektu.

Cybińskie Stowarzyszenie Rozwoju Pro-EKO, jeden z partnerów projektu, zorganizował w trakcie zabawy zbiórkę publiczną pieniędzy. – Zebrane środki pomogą naszemu stowarzyszeniu w zorganizowaniu wypoczynku rowerowego podczas wakacji dla dzieci i młodzieży z terenu gminy Cybinka - wyjaśnia Eugenia Niedźwiedzka, prezes stowarzyszenia.  Kwestę przeprowadzili wolontariusze Cybińskiego Stowarzyszenia Rozwoju Pro-EKO.

Materiały medialne:

Galeria

Projekt „Jutro zaczęło się wczoraj” został zrealizowany w ramach programu Lokalne Partnerstwa PAFW – Program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Fundacja na rzecz Collegium Polonicum pełniła rolę lidera projektu, do grona partnerów należeli: Cybińskie Stowarzyszenie Rozwoju PRO-EKO, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Cybince, Biblioteka Publiczna w Cybince, Fundacja Dziupla Inicjatyw Przyrodniczych, Stowarzyszenie Kobiet w Rybocicach „Gospodynie”, Towarzystwo Miłośników Białkowa i Polesia, Stowarzyszenie Przyjaciół Świecka oraz Roland Semik, społeczny opiekun zabytków powiatu słubickiego.