Tak świętowały organizacje!

W sobotę ,9 maja, deptak w Słubicach opanowały lokalne stowarzyszenia i fundacje. Wszystko za sprawą kolejnego Powiatowego Pikniku Organizacji Pozarządowych.

W przygotowanych stoiskach prezentowało się 20 organizacji pozarządowych z terenu powiatu słubickiego. Przez cały dzień każdy zainteresowany mógł z bliska przyjrzeć się ich działalności.

Na scenie od rana do wieczora swoje umiejętności wokalne i taneczne prezentowały dzieci i młodzież z miejscowych szkół oraz przedszkoli. W przerwach między występami mieszkańcy byli zachęcani do udziału w panelach obywatelskich poświęconych tematyce zdrowia, aktywności społecznej i ochrony środowiska. Gośćmi w panelach byli lokalni eksperci, przedstawiciele nauki, samorządowcy i działacze społeczni.

W trakcie imprezy prowadzona była zbiórka środków na działalność Stowarzyszenia po PROstu zajmującego się m.in. terapią dzieci z różnymi niepełnosprawnościami, wspomaganiem rozwoju najmłodszych oraz wsparciem dla rodzin. Podczas przeprowadzonych licytacji pod młotek trafiły m.in. obrazy akrylowe i filcowe wykonane przez dzieci ze spektrum autyzmu – podopiecznych stowarzyszenia. Prace lokalnych artystów, czy książki dla dzieci autorstwa Piotra Kiedrowicza.

Tegoroczny piknik odbył się pod wspólnym hasłem „Razem dla rozwoju”. Finał imprezy zwieńczył występ szczecińskiego zespołu Cherry Daiquiri.

Wydarzenie zorganizowali: Powiat Słubicki, Fundacja na rzecz Collegium Polonicum, Słubicko-Frankfurckie Centrum Kooperacji, gmina Słubice oraz Stowarzyszenie po PROstu. Patronat medialny nad piknikiem objęli: portal Slubice24.pl, telewizja HTS Słubice i gazeta Pogranicze Lubuskie.

Powiatowy Piknik Organizacji Pozarządowych został zrealizowany w ramach projektu „Modelowe taNGO” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.