Przypominamy o konsultacjach strategii rozwoju sektora obywatelskiego

Jeszcze do 30 kwietnia można przesyłać uwagi w ramach konsultacji założeń strategii rozwoju sektora obywatelskiego przygotowywanej w ramach ogólnopolskiej debaty "Trzeci Sektora dla Polski".

Zalożenia strategii opracował Zespół Redakcyjny w składzie: Magda Dudkiewicz, Piotr Frączak, Tomasz Schimanek, Zbigniew Wejcman, Arkadiusz Jachimowicz wypracował założenia strategii rozwoju sektora obywatelskiego oparte o wyniki prac szesnastu Regionalnych Paneli Ekspertów. Zespół ten powołany został przez Krajowy Panel Ekspertów, który odpowiedzialny jest za ostateczne opracowanie strategii, a złożony z przedstawicieli organizacji ze wszystkich województw.

Treść założeń Strategii Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego (plik PDF) (plik DOC)

Formy konsultacji:

1. przeprowadzenie 16 regionalnych seminariów konsultacyjnych zorganizowanych przez Regionalne Panele Ekspertów, w których weźmie udział ok. 500 osób,

2. forma internetowa konsultacji na stronie https://mamzdanie.org.pl,

3. forma kwestionariusza ankiety dot. założeń strategii http://goo.gl/forms/P2IdVhgEbr zamieszczona na stronie ngo.pl i innych stronach, oraz rozesłana drogą mailową do ok. 5000 organizacji,

4. dyskusja na stronie fb: https://www.facebook.com/groups/1430431363907978/ - Strategia sektora obywatelskiego,

5. przekazanie pisma do ok. 100 organizacji/federacji/reprezentacji z prośbą o skonsultowanie założeń,

6. komentarze ekspertów III sektora do założeń strategii.

Wszelkie uwagi konsultacyjne prosimy kierować drogą mailową na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Prosimy o konkretne uwagi – odpowiadanie na pytania zawarte w założeniach strategii, co znakomicie ułatwi opracowywanie i udzielanie odpowiedzi.

Wszystkie przesłane uwagi będą odnotowane w raporcie konsultacyjnym wraz z informacją o wykorzystaniu, bądź nie każdej uwagi.

Konsultacje ostatecznego projektu strategii rozwoju sektora obywatelskiego odbędą się w czerwcu, a strategia zostanie ostatecznie przyjęta we wrześniu na konferencji „Rok po OFIP”.