Walory i kolory naszych gmin! –relacja z wycieczek

W sobotę o godzinie 8:30 młodzież z terenu gminy wyruszyła spod Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Cybince w kierunku placu Bohaterów w Słubicach, gdzie dołączyła reszta grupy. By umożliwić uczestnictwo  wszystkim, w tym osobom z trudnościami w poruszaniu, organizatorzy zdecydowali się zorganizować bus. Grupa 28 osób przez całe przedpołudnie do godziny 16-tej jeździła między wyznaczonymi miejscami. Wśród odwiedzonych miejsc znalazł się m.in. cmentarz żydowski, o którym opowiadał pan Roland Semik ,nawiązując do losów nieistniejącej już gminy żydowskiej.  Wycieczka zatrzymała się również na punkcie widokowym na wzgórzu przy ulicy Południowej, skąd rozpościera się  malowniczy widok na dolinę Odry. W tym miejscu uczestnicy mogli usłyszeć ciekawostki na temat powstawania doliny rzecznej i jej wpływu na ekosystem, o czym opowiadała pani Natalia Duer. W niedzielę trasa wycieczki wiodła po gminie Cybinka,  od dworku w Białkowe, przez ruiny mostu w Kłopocie oraz papierni w Koziczynie, do Świecka.

Młodzi dostali kamerę oraz aparaty, które wykorzystali do zebrania matriału do prezentacji multimedialnej. – Nagrania z kamery wraz ze zdjęciami zostaną zmontowane przez młodzież.  Opracowany materiał zaprezentujemy na biesiadzie 23 maja. To nie będzie tylko dokumentacja. To będzie pamiątka ukazująca naszą gminę z perspektywy młodych młodzi.– opowiada Aneta Majewska, członkini Stowarzyszenia Kobiet w Rybocicach „Gospodynie”, animująca uczestników podczas wydarzeń.

Niektóre ze zbliżających się wydarzeń:

25 wycieczka rowerowa Kłopot – Świecko – Kłopot – ZAPISY OTWARTE

16 maja wycieczka busowa po terenie gminy cybinka – ZAPISY OTWARTE

17 maja wycieczka busowa po terenie gminy słubice – ZAPISY OTWARTE

23 maja warsztaty kulinarne oraz wielka Biesiada w Białkowie – ZAPISY OTWARTE Darmowy bus zabierze i odwiezie uczestników z pl. Bohaterów do  Białkowa.

Zapisy: Telefonicznie : 95 75 92 444

Lub w siedzibach

Fundacji na rzecz Collegium Polonicum oraz

Miejsko-Gminnego  Ośrodka Kultury w Cybince

Pełną informację oraz regulamin uczestnictwa  we wszystkich wydarzeniach znajdą Państwo pod adresem:

LOGO LOKALNE PARTNERSTWA PAFW RGBProjekt „Jutro zaczęło się wczoraj” jest realizowany w ramach programu Lokalne Partnerstwa PAFW – Program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Fundacja na rzecz Collegium Polonicum pełni rolę lidera projektu, natomiast do grona partnerów należą Cybińskie Stowarzyszenie Rozwoju PRO-EKO, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Cybince, Biblioteka Publiczna w Cybince, Fundacja Dziupla Inicjatyw Przyrodniczych, Stowarzyszenie Kobiet w Rybocicach „Gospodynie”, Towarzystwo Miłośników Białkowa i Polesia, Stowarzyszenie Przyjaciół Świecka oraz Roland Semik społeczny opiekun zabytków powiatu słubickego.

Patroni honorowi:

godło powiatu słubice  LogoGminaCybinka