Sektor 3 Słubice zaprasza na bezpłatne szkolenia w kwietniu!

Sektor 3 Słubice serdecznie zaprasza organizacje pozarządowe z terenu powiatu słubickiego do udziału w bezpłatnych szkoleniach. W kwietniu organizujemy szkolenia w Słubicach i Rzepinie. 14.04.2015 r. „Jak zostać Organizacją Pożytku Publicznego?”; 18.04.2015 r. „Standardy jakości w organizacjach pozarządowych” i 23.04.2015 r. „Standardy formalno-organizacyjne w organizacjach pozarządowych”. Zobacz szczegóły!

Temat szkolenia: Jak zostać Organizacją Pożytku Publicznego?

Termin: 14.04.2015 r., godz. 16.30
Miejsce: Sektor 3 Słubice (Budynek Słubickiego Centrum Organizacji Pozarządowych, ul. Piłsudskiego 3-4)

Na szkolenie zapraszamy organizacje pozarządowe zainteresowane uzyskaniem statusu organizacji pożytku publicznego, jak również te organizacje, które już posiadają status OPP. Status OPP najczęściej kojarzy się z możliwością pozyskiwania 1% podatku dochodowego. W praktyce daje organizacjom również dodatkowe przywileje, podobnie jak dodatkowe obowiązki. Na szkoleniu powiemy również o planowanych zmianach, które mogą dotknąć OPP w związku z pracami nad nowelizacją ustawy o działalności pożytku publicznego.

Temat szkolenia: Standardy jakości w organizacjach pozarządowych

Termin: 18.04.2015 r., godz. 9.00

Podczas szkolenia powiemy w jaki sposób dbać o jakość prowadzonych działań i oferowanych usług przez organizacje pozarządowe. Przedstawimy typy planowania w organizacji. Powiemy jak współpracować z wolontariuszami, jak gospodarować majątkiem, jak prowadzić działania promocyjne oraz w jaki sposób planować i prowadzić ocenę własnych działań.

Temat szkolenia: Standardy formalno-organizacyjne w organizacjach pozarządowych

Termin: 23.04.2015 r., godz. 12.00
Miejsce: Urząd Miejski w Rzepinie (sala konferencyjna), Plac Ratuszowy 1

Szkolenie to okazja do sprawdzenia czy organizacja działa zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i czy spełnia wszystkie obowiązki prawne nałożone na fundacje i stowarzyszenia. Powiemy jakich błędów nie popełniać. Na szkolenie szczególnie zapraszamy prezesów i członków zarządów organizacji, a także członków organów kontroli organizacji (komisji rewizyjnych, rad fundacji).

Zgłoszenia i zapisy:

Sektor 3 Słubice
tel. 884 309 488

Szkolenia są realizowane w ramach projektu „Modelowe taNGO” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.