Dzień Europy

Wyzwolimy społeczną energię! Dosłownie!

Co może energia społeczna? Przekonamy się o tym, gdy zbudujemy maszyny do jej wyzwalania! – Przygotujemy specjalny „akumulator”, przy którym każdy będzie mógł się „naładować”. Stworzymy w naszym mieście tyle energii, aby zgromadzić zapasy na cały rok – mówi Magdalena Tokarska, dyrektor Fundacji na rzecz Collegium Polonicum. – Będzie się działo!

W dniach 8-9 maja świętować będziemy „Dzień Europy". Organizatorem obchodów jest Słubicko-Frankfurckie Centrum Kooperacji, które w tym roku kładzie nacisk na tematy związane z Europejskim Rokiem Obywateli. Już po raz drugi Fundacja na rzecz Collegium Polonicum włącza się aktywnie w świętowanie. Tym razem zespół Fundacji przygotuje specjalny „akumulator”, przy którym każdy będzie mógł się „naładować”. Polskie i niemieckie drużyny będą budowały maszyny do wyzwalania społecznej energii, które następnie podłączymy do fundacyjnego akumulatora. Każda maszyna zostanie wypróbowana, a najlepsza wybrana drogą głosowania. Dla najlepszej drużyny – nagroda specjalna!

CO: wydarzenie „SPOŁECZNA ELEKTROWNIA”

KIEDY: 8 maja 2013, godz. 16.00

GDZIE: dziedziniec Collegium Polonicum

KTO: Fundacja na rzecz Collegium Polonicum

PRZEBIEG IMPREZY

16.00 – mini wykład o potężnej energii społecznej – Magdalena Tokarska, dyrektor Fundacji na rzecz Collegium Polonicum

16.30 – formowane drużyn

16.45-17.45 – budowanie maszyn z surowców wtórnych, przy dopingu publiczności

17.45-18.15 – próba generalna urządzeń – ładowanie WIELKIEGO AKUMULATORA ENERGII SPOŁECZNEJ

18.15-18.30 – wybór najciekawszej maszyny

18.30 – wręczenie nagród

18.45 – wspólne pamiątkowe zdjęcie

19.00 – zakończenie akcji

DRUŻYNY BUDOWNICZYCH

W przedsięwzięciu wezmą udział mieszkańcy Słubic i Frankfurtu. Przyjść może każdy – babcie z wnukami, rodzice z dziećmi, uczniowie z kolegami i koleżankami, całe klasy z szkół podstawowych, gimnazjów, lub szkół ponadgimnazjalnych, przedstawiciele organizacji pozarządowych, samorządu, itd.

Jeżeli chcecie wziąć udział w przedsięwzięciu, i wspólnie ze znajomymi lub przyjaciółmi stworzyć drużynę do budowania maszyny, zgłoście się do nas. W przedsięwzięcie zaangażowanych będzie 5 drużyn 6-osobowych, polskich, niemieckich lub mieszanych. Każda z drużyn pracuje pod kierownictwem lidera.

JAK ZGŁOSIĆ DRUŻYNĘ?

Zbierz ekipę 6 osób, które chcą wyzwolić z siebie energię, i podzielić się nią z innymi. Zgłoś swoją drużynę bezpośrednio do Fundacji – poprzez mail, fax, telefonicznie lub osobiście. Chcemy wiedzieć, jak się nazywacie, kto jest liderem, i jakie osoby wchodzą w skład grupy. Czekamy na ZGŁOSZENIA do 7 maja, do godz. 15.00

Kontakt:
F
undacja na rzecz Collegium Polonicum
ul. Kościuszki 1 (I piętro budynku biblioteki CP)
69-100 Słubice

www.fundacjacp.org
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel./fax 95 759 2444

Osoby do kontaktu:

Marta Wankiewicz, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Beata Szydlik, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.