Dziesięć lat minęło!

54 projekty, 17 milionów zł i wiele więcej... w 10 lat!

23 listopada o godz. 17:00 Fundacja na rzecz Collegium Polonicum obchodziła 10-lecie. Na uroczystość jubileuszu zaproszenie przyjęło blisko 200 gości. Swoją obecnością uroczystość zaszczycili członkowie Rady Fundacji, władze województwa, reprezentanci lokalnych samorządów, społecznicy, obecni i byli pracownicy Fundacji i liczni sympatycy działalności tej organizacji. Oficjalna część rozpoczęła się mową powitalną, wygłoszoną przez dr Krzysztofa Wojciechowskiego – charyzmatycznego szefa, wizjonera i lidera. Spotkaniu towarzyszył program artystyczny, przygotowany przez Henryka Lecheta, prowadzącego szkołę tańca „Bohema" w Słubicach. Młodzi artyści zaprezentowali blok tańców latynoamerykańskich oraz fragmenty musicalu „Biały, Czerwony, Czarny", który Fundacja wyprodukowała w 2010 roku. Na zakończenie grupa młodzieży związana z Fundacją przygotowała niespodziankę dla zespołu, wykonując autorską piosenkę o Fundacji na rzecz Collegium Polonicum.

Życzenia, wspaniały tort i „szampka lampana"

Dr Krzysztof Wojciechowski (prezes zarządu) oraz Magdalena Tokarska (członek zarządu i dyrektor) odebrali w imieniu całego zespołu wiele wspaniałych życzeń, morze ciepłych słów i gratulacji od gości. W zakładce listy gratulacyjne znajdują się wszystkie powinszowania, które wręczyli goście. Zarówno jubilaci jak i obecni w dużej auli przeżyli wiele wzruszeń. Zanim wzniesiono toast za 10 urodziny Fundacji, moderator Adam Szulczewski zaprosił wszystkich na „szampkę lampana", czym wprawił obecnych gości w dobry nastrój. To zabawne przejęzyczenie stało się motywem przewodnim całego wieczoru. Po części oficjalnej w dużej auli Collegium Polonicum gospodarze zaprosili gości na bankiet. Ciepłe i zimne zakąski zwieńczył duży tort urodzinowy z racami, który został pokrojony przez władze Fundacji. W tle przygrywał duet jazzowy, a rozmowy kuluarowe toczyły się do późnych godzin wieczornych.

Publikacja na 10 – lecie

Specjalnie z okazji 10-lecia Fundacja na rzecz Collegium Polonicum wydała publikację dokumentującą pierwszą dekadę działalności. W publikacji znalazły się liczne archiwalne zdjęcia, wspomnienia, streszczenia zrealizowanych i obecnych projektów. Publikacja zawiera wiele fragmentów w języku niemieckim ze względu na transgraniczny charakter regionu i profilu działalności Fundacji.

Po zakończeniu obchodów 10-lecia słubicka organizacja z optymizmem patrzy w przyszłość. Młody i prężny zespół ma jeszcze wiele pomysłów i planów dla regionu na kolejne 10 lat.

Cały zespół Fundacji na rzecz Collegium Polonicum z zarządem na czele składa gorące podziękowania za słowa uznania i mile spędzony wieczór!